Home / Mancanegara / Kebakaran Hanguskan Sekolah Agama Islam Di Kuala Lumpur

Kebakaran Hanguskan Sekolah Agama Islam Di Kuala Lumpur

Kebakaran Hanguskan Sekolah Agama Islam Di Kuala Lumpur – Dua puluh tiga siswa serta dua petugas tewas terpanggang kobaran barah yg melalap satu buah sekolah agama Islam di Kuala Lumpur, Malaysia, Kamis (14/9/2017) .

Menurut The Guardian, kebakaran di Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah yg terdapat di pusat ibu kota Malaysia itu menjadi kebakaran terburuk sepanjang bertahun-tahun di negeri jiran itu.

Barah nampak serta segera menjadi membesar pada Kamis pagi di gedung dua lantai sekolah agama Islam itu, yg terdapat di Jalan Datuk Keramat, Kuala Lumpur.

Petugas pemadam kebakaran menjinakkan barah dalam tempo satu jam akan tetapi kerusakannya sangatlah luas. Gambar di media lokal memberikan, tempat tidur gosong serta jadi abu.

Khirudin Drahman, Direktur Departemen Pemadam Kebakaran serta Penyelamatan Kuala Lumpur, mengatakan keheranannya kala tahu ada sangat banyak korban yg tewas.

” Benar-benar tak masuk akal hingga ada banyak orang-orang tewas terbakar. Saya fikir ini merupakan diantara satu bencana kebakaran terburuk di negara ini dalam 20 th. paling akhir. “

Dia menyampaikan, 23 siswa serta dua petugas penjaga sekolah tewas. Belum pula didapati dengan cara pastinya bagaimana mereka hingga tewas serta tdk dapat melepaskan diri.

” Kami saat ini lagi tengah menyelidiki pemicu kebakaran, ” ujarnya.

Loga Bencana Mohan, Wakil Menteri utk Lokasi Federal, menyampaikan, ” Kami ikut berduka dengan keluarga korban. Ini merupakan diantara satu kebakaran terburuk yg menelan korban jiwa dalam setahun lebih paling akhir. ”

Perdana Menteri Najib Razak memberikan ikut berduka terhadap keluarga korban lewat account Twitter-nya.

” Innalillah. Sangatlah sedih membaca perihal kebakaran di Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah. . . Mudah-mudahan jiwa mereka diberkati oleh Allah. Al-Fatihah, ” demikianlah Najib berkicau.

About admin